Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, bazı basın kuruluşlarının zirveyi takip etmek için yaptığı medya akreditasyon başvurularının reddedildiği bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, akreditasyon izni verilmeyen basın kuruluşları arasında Medyascope, Halk TV, Cumhuriyet, Sözcü, BirGün, Evrensel, Nefes, ANKA Haber Ajansı, İlke TV, Turkey in Depth ve YetkinReport yer aldı.
NATO Akreditasyonları Ofisi tarafından gönderilen e-postada, başvurunun alındığı belirtilerek medya akreditasyonu talebinin kabul edilemeyeceği ifade edildi. E-postada, kararın gerekçelerinin paylaşılamayacağı ve kararın “nihai” olduğu bildirildi.
Aynı mesajda, basın kuruluşlarının toplantının kamuya açık bölümlerini NATO’nun internet sitesi üzerinden takip edebileceği, NATO’nun çalışmalarıyla ilgili sorular için ise kurumun internet sitesindeki iletişim formunun kullanılabileceği kaydedildi.
Ret kararlarına ilişkin ayrıntılı bir gerekçe kamuoyuyla paylaşılmazken, zirve öncesinde basın akreditasyonlarına ilişkin süreç basın özgürlüğü ve haber alma hakkı açısından tartışma konusu oldu.
Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da yapılacak zirvede NATO üyesi ülkelerin liderleri bir araya gelecek. Zirve öncesinde başkentte güvenlik önlemleri artırılırken, medya kuruluşlarının akreditasyon başvurularına ilişkin kararlar da yakından izleniyor.

