CHP Genel Merkezi’nde yaşanan polis müdahalesi, uluslararası basında geniş yer buldu. AP, Reuters, Al-Monitor, Bloomberg, The Guardian ve El Cezire gibi kuruluşlar gelişmeleri yalnızca parti içi kriz olarak değil; yargı-siyaset gerilimi, kurumsal belirsizlik ve demokratik gerileme tartışmaları çerçevesinde değerlendirdi.
ANKARA, 24 Mayıs 2026 — CHP Genel Merkezi’nde sabah saatlerinde yaşanan gerginlik ve ardından gelen polis müdahalesi, uluslararası medya kuruluşlarının gündemine girdi.
ABD ve Avrupa merkezli haber ajansları ile Orta Doğu basınında yer alan haberlerde, süreç CHP içindeki liderlik tartışmasının ötesinde ele alındı. Gelişmeler, Türkiye’de yargı kararlarının siyasete etkisi, demokratik kurumların işleyişi ve muhalefet üzerindeki baskı tartışmalarıyla birlikte değerlendirildi.
AP: Muhalefetin merkezinde kriz
Associated Press, CHP Genel Merkezi’ne yönelik polis müdahalesini son dakika olarak duyurdu. Haberde, polisin binaya girdiği, dışarıda toplanan parti destekçileri ve yetkililere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edildiği aktarıldı.
AP, Ankara’daki mahkeme kararının ardından CHP’de liderlik krizinin derinleştiğini yazdı. Haberde, mahkemenin 2023’te yapılan kurultayı iptal ettiği, mevcut Genel Başkan Özgür Özel ve yönetiminin görevden uzaklaştırıldığı, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise yeniden göreve getirildiği belirtildi.
Ajans, CHP kadrolarının büyük bölümünün Özel yönetimine destek vermeyi sürdürdüğünü, bu nedenle Genel Merkez’de fiili bir yönetim krizinin ortaya çıktığını değerlendirdi.
Reuters: Çevik kuvvet binaya girdi
Reuters, gelişmeyi “çevik kuvvet ekiplerinin görevden alınan yöneticileri tahliye etmek amacıyla ana muhalefet partisinin genel merkezine girmesi” olarak aktardı.
Haberde, bir Reuters görgü tanığının ifadesine göre polisin Genel Merkez’in kapılarını kırarak içeri girdiği ve biber gazı kullandığı belirtildi.
Reuters, mahkemenin CHP’nin 2023 kurultayında usulsüzlük iddiaları gerekçesiyle sonuçları iptal ettiğini ve Kılıçdaroğlu’nun yeniden görevlendirildiğini yazdı.
Al-Monitor: Siyasi-hukuki kriz
Al-Monitor, CHP Genel Merkezi’ndeki müdahaleyi Türkiye’deki siyasi-hukuki kriz bağlamında ele aldı.
Haberde, çevik kuvvet ekiplerinin mahkeme kararının uygulanması kapsamında Genel Merkez’e girdiği, Özgür Özel yönetiminin tahliye edilmeye çalışıldığı ve müdahale sırasında göz yaşartıcı gaz kullanıldığı belirtildi.
Al-Monitor, Özel ve destekçilerinin kararı “yargı darbesi” olarak nitelendirdiğini, parti milletvekillerinin büyük bölümünün Özel’e destek verdiğini ve olağanüstü kurultay çağrılarının öne çıktığını aktardı.
Bloomberg: Yatırımcı kaygısı artıyor
Bloomberg ise süreci daha çok kurumsal risk ve yatırımcı güveni açısından değerlendirdi.
Haberde, mahkeme kararı ve CHP Genel Merkezi’ndeki fiziksel gerilimin Türkiye’de siyasi belirsizliği artırdığı belirtildi. Bloomberg’e göre gelişmeler, yabancı yatırımcılar açısından Türkiye’de demokratik gerileme ve kurumsal öngörülemezlik algısını güçlendirdi.
Haberde, meselenin artık yalnızca parti içi liderlik tartışması olmadığı; yargı bağımsızlığı, siyasi öngörülebilirlik ve yatırım ortamına güven bakımından daha geniş bir risk alanına dönüştüğü vurgulandı.
El Cezire: Muhalefet üzerindeki baskı tartışması
El Cezire, CHP kurultayına ilişkin mahkeme kararını Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskı tartışmaları içinde değerlendirdi.
Haberde, kurultayın iptal edilmesinin muhalefete yönelik “yeni ve daha keskin bir tırmanış” olarak görüldüğü belirtildi. El Cezire, gelişmelerin yalnızca hukuki bir parti içi süreç değil, Türkiye’de yargı ile siyaset arasındaki ilişkinin tarihsel örüntüleri içinde ele alınması gerektiğini yazdı.
The Guardian: Demokratik rekabet tartışması
The Guardian, CHP’de yaşanan süreci Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi ve siyasi rekabetin niteliği açısından değerlendirdi.
Haberde, siyasi rekabetin seçim sandığı yerine giderek yargı süreçleri ve kurumsal kararlar üzerinden şekillendiğine dair endişelerin arttığı belirtildi.
Gazete, CHP’deki gelişmeleri bir iç parti krizinden çok, Türkiye’de yargı bağımsızlığı, demokratik kurumlar ve muhalefetin siyasal alanı üzerine daha geniş bir tartışmanın parçası olarak konumlandırdı.
Jerusalem Post: Siyasi kriz yorumu
The Jerusalem Post da gelişmeleri Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskılar ve yargı bağımsızlığı tartışmaları bağlamında ele aldı.
Haberde, mahkeme kararının ardından CHP Genel Merkezi’nde fiili kontrol krizi yaşandığı, Özel’e bağlı yönetimin binayı terk etmediği, Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin ise girişinin engellendiği belirtildi.
Gazete, polis müdahalesiyle birlikte krizin yalnızca parti içi bir anlaşmazlık olmaktan çıktığını, Türkiye’de siyasi kutuplaşmayı ve demokratik gerileme tartışmalarını yeniden gündeme taşıdığını yazdı.

